Рецензія на фільм «Шнайдер проти Бакса»

Малобюджетний голландський похмуро-комедійний трилер про доброчесну найманого вбивцю і його жертви.

Чоловік середніх років на прізвище Шнайдер ( Том Девіспеларе ) - зразковий чоловік, люблячий батько і найманий вбивця. Одного разу в день свого народження він отримує термінове замовлення на вбивство письменника Бакса ( Алекс ван Вармердам ). Шнайдер не збирається нікого вбивати в той час, коли він планував готуватися до прийому гостей, але його посередник запевняє, що завдання найпростіше - виїхати за місто, знайти бунгало Бакса на березі озера і прикінчити чоловіка, який на самоті працює над новою книгою. Однак, коли Шнайдер приїжджає на місце, Бакс виявляється не один - до нього приїхала погостювати психічно неврівноважена доросла дочка. Дальше більше. «Найпростіша операція» швидко перетворюється в складне і небезпечне завдання.

Алекс ван Вармердам не планував грати Бакса, але запрошений ним німецький актор не впорався з роллю, яку треба було грати на голландською мовою

Зазвичай, коли дивишся європейське артхаусне кіно, навіть не думаєш про те, як цей фільм міг би виглядати, якби його зняли в США. Європейський артхаус і голлівудський жанровий мейнстрім живуть в різних світах, і взаємопроникнення сюжетів між ними майже неможливо. Втім, «майже» не означає «зовсім», і нова малобюджетна стрічка голландця Алекса ван Вармердама, з середини 1980-х знімає сюрние і абсурдні комедії, - відмінне тому доказ.

Алекс ван Вармердам - ​​лауреат восьми премій Голландського кінофестивалю, переважно в категорії «кращий сценарій»

Сюжет «Шнайдера проти Бакса» цілком міг би бути сюжетом среднебюджетной голлівудського комічного трилера, і його не треба було б для цього довго обробляти напилком. Істотно змінити довелося б тільки кінцівку - не будемо говорити, з яких саме причин вона б американцям не підійшла, щоб не видати пару значущих сюжетних таємниць. Іншими словами, ван Вармердам зняв НЕ високочоле видовище, ясна тільки професійним кіноаналітікам, а захоплюючий і смішний фільм з непередбачуваними сюжетними поворотами, і на нього цілком можна сходити заради задоволення, а не заради знайомства з фільмом не дуже відомої в Росії нідерландської кінематографії.

Через те, як влаштована картина, ми не можемо докладно розповідати про її сюжетних достоїнства - нехай вони стануть для вас сюрпризом! Зате ми просто зобов'язані захопитися тим, як ван Вармердам працює з простором. Основна частина дії розгортається в крихітному бунгало Бакса і в його зарослих очеретом околицях, і режисер знаходить безліч різних способів обіграти цей крихітний маленький світ, який постає то мирним дачним курортом, то похмурим хоррорним місцем зразок топей з «Собаки Баскервілів», то зоною бойових дій в дусі картин про Рембо. Відчувається досвід і майстерність постановника, який звик вичавлювати максимум з мінімуму можливостей.

Оскільки «Шнайдер проти Бакса» - кіно все ж не чисто жанрове, а належить до європейської артхаусною традиції, у нього є цілком очевидна соціальна підгрунтя. Як і багато його колег, ван Вармердам атакує «скромна чарівність буржуазії», начебто на 200% законослухняною і добропорядної, але при цьому ховає в гаражі гвинтівку з оптичним прицілом, а в Таблетница - стільки різних наркотиків, що важко пригадати, який з них як діє. Коли по ходу дії один з персонажів стикається з іноземним злочинцем, той швидко шкодує, що випадково перейшов дорогу голландському буржуа. І такий голландець у фільмі не виняток, а правило. До кінця картини починаєш підозрювати, що у дружини Шнайдера, котрі телефонують йому в самий невдалий час і запитуючої щодо майбутнього сімейного торжества, руки теж в крові. Причому не курячої.

Як бачите, це не фільм для тих, хто вважає за краще білі і пухнасті історії про білих і пухнастих персонажах. Однак режисер користується не тільки чорною фарбою, і ключові герої викликають досить симпатії, щоб за тим, що з ними діється, було цікаво спостерігати.

Що ще варто сказати про «Шнайдер проти Бакса»? Що фільм міг би бути краще. Саме тому ми почали рецензію з поминання Голлівуду. Трохи більш яскраві зірки, трохи більше «багаті» зйомки, трохи більше кумедних ситуацій і драматичних моментів ... Будь у ван Вармердама голлівудські ресурси, він би, ймовірно, зняв картину, яку ми без будь-яких застережень порекомендували б для всіх шанувальників «чорних» комедій про убивць по найму. А так це цікаве кіно, яке, однак, трохи не дотягує до того, яким воно повинно було бути за гамбурзьким рахунком.

З 12 листопада в кіно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Малобюджетний голландський похмуро-комедійний трилер про доброчесну найманого вбивцю і його жертви Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер