Рецензія на фільм «Після тебе»

Блискуча історія загнаного в тюрму буденності таланту дещо зіпсована химерною і не завжди доречно хитромудрої режисурою.

Сорокарічний Олексій Темників півжиття тому змушений був назавжди залишити балетну сцену, де вважався геніальним спадкоємцем Михайла Баришнікова. Тепер він «животіє» в провінційному підмосковному Клину, де володіє мережею аптек, єдиним на все містечко спорткаром та квартирою, перебудованої на манер манхеттенських лофт. Ах, да ... Ще Олексій очолює балетну школу свого імені, де з презирством спостерігає жалюгідні потуги місцевих дітлахів і дружин глав міської адміністрації. Чергове обстеження в лікарні круто змінює життя колишнього артиста - застаріла травма спини загрожує в найближчі місяці паралічем, а тому Темників поспішає щось залишити цього світу після себе. Майстер вважає, що двоє дітей і балетна школа - це не рівень для його генія, Олексій мріє поставити грандіозний балет. Навіть якщо цього будуть противитися всі його колеги. Навіть якщо заради вистави доведеться переступити через себе. Навіть якщо ця остання робота його вб'є ...

Частиною картини стала реальна постановка балету «Симфонія в 3 рухах» на музику Стравінського, яка увійшла в репертуар Маріїнського театру

Сергій Безруков - безумовно, не та людина, якій щось комусь потрібно доводити. Він володіє природним талантом, харизмою, його люблять глядачі і цінують критики, він успішний в театрі і кіно, його громадські ініціативи значимі і продуктивні - іншому таке життя могло б здатися «повною чашею», послужила б приводом зупинитися і поступитися спокусі «спочивати на лаврах ». На радість шанувальників і удачі всіх любителів кіно, Сергій не просто не має наміру пригальмовувати, він ризиковано береться за проект, в якому від актора потрібно не тільки неабияка фізична форма, а й глибоке розуміння дуже неоднозначних образів, а головне - вміння втілити ці суперечливі характери на екрані. «Після тебе» лише на перший погляд може здатися черговою картиною в обширній фільмографії актора, на ділі стрічка Анни Матисон - можливо, вершина кар'єри Безрукова, його Головна роль, його Симфонія.

У ролі самого себе в картині повинен був з'явитися фігурист Олексій Ягудін, але епізод з його участю в остаточний монтаж фільму не увійшов. Справедливості заради, спортсмен згаданий в титрах стрічки в розділі «Подяки»

Формально «Після тебе» розповідає про артиста балету, про відносини всередині Великого театру і Маріїнки, про те, за що пам'ятають і як забувають танцівників з найпрекраснішими ролями і неймовірними стрибками, але образ Олексія Темнікова насправді універсальний. Головний герой цілком міг бути вийшли в тираж актором, спортсменом, музикантом, письменником - будь творчою одиницею, чия геніальність була похована під товщею обставин і часу, чий талант не зміг знайти повного свого втілення поза героя. І в цій універсальності криється головна перевага сценарію тієї ж Ганни Матисон, історія, нею придумана, більше того, що може прийняти пересічний глядач, вона більше ніж життя Темнікова, вона навіть більше ніж фільм. Це глобальна проблема конфлікту таланту і посередностей, генія і нездар, людини дії і тих, хто пливе за течією. Герой фільму - неприємно тип, але це та людина, яка творить історію, який перетворює сірість в розфарбоване різними кольорами мистецтво.

Так, багато в чому Матисон і Безруков перегинають, Темников не просто сноб і жлоб, він справжня скалка для всіх, з ким колишньому артисту доводиться перетинатися в життя. Виразів Олексій не вибирає ні в спілкуванні з батьками, ні на адресу випадкових перехожих, його слова боляче б'ють, а його дії змушують людей шарахатися від чоловіка, як від чумного. Але така його плата за стримуване всередині полум'я пристрасті і пожежа втрачених можливостей. Таланту і без того завжди пробитися непросто, але якщо обставинами, випадком або інтригами недругів великий дар заганяється глибоко всередину, чекай вибуху. Цей вибух Безруков демонструє чудово, його герой емоційний, яскравий, він - людина-спалах, причому ефект спалаху від короткочасної іскри старої запальнички, а від мегатонного ядерного заряду, що змітає все на своєму шляху.

І можна було б багато говорити про те, як продемонстровано біль людини, який не знайшов виходу своїм пристрастям, як показані його відносини з близькими і далекими, як промальовані характерні риси і деталі побуту згасаючої зірки, але глядач незмінно натикається в картині на нарочито самозакоханий роботу Матисон -режіссера. На жаль, але в «Після тебе» як постановник Анна явно поступається самій собі в якості сценариста. Вона заграє з дуже багатьма постановочними прийомами, причому не завжди робить це на користь сюжету і образів, вона невдало використовує вкраплення флешбеков, вона зловживає довірою глядача і штучно розтягує розповідь на зайві 15-20 хвилин. Зрозуміло, не можна не захопитися довгими планами з майстерними прольотами камери по приміщеннях, але це добре в міру. Безумовно красиві нічні Москва і Санкт-Петербург, але їх демонстрація нічого героям не дає. Вельми цікава вигадана телевізійна програма про Олексія Темнікова, але вона вкрай невдало і штучно «приліплена» до фільму в фіналі.

Ні, промахи Матисон-режисера не знищують картину, не ламають сюжет про коліно і не позбавляють глядача можливостей насолодитися грою Безрукова, але перетворюють стрічку в громіздку конструкцію, яка позбавляє повітря персонажів і додає гир на ноги балерин. Прикро, але сама Анна, здається, не впоралася з тим завданням, яке ставила перед собою, - трансляція генія в світ далася їй лише частково. Втім, глядачеві середньостатистичному цього буде цілком достатньо, більший натиск може просто збити з ніг і оглушити.

З 16 березня в кіно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Блискуча історія загнаного в тюрму буденності таланту дещо зіпсована химерною і не завжди доречно хитромудрої режисурою Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер